Sådan skaber du spændende karakterer til din bog
Forfatter,  Forfatter//Writer,  Uncategorized

5 ressourcer til karakterudvikling

Sådan skaber du spændende karakterer til din bog.

Du vil gerne skabe multidimensionelle, spændende og troværdige karakterer. Du vil gerne have at dine læsere falder for dine personer og historier. Men at udvikle karakterer og sørge for at de har en bred vifte af personlighedstræk kan føles uoverskueligt. Derfor har jeg lavet denne liste til dig.

5 gratis ressourcer til karakterudvikling

Det er ikke nemt at skrive en bog, og det er bestemt heller ikke nemt at finde på personer der er værd at læse. Nogle gange, har man brug for lidt hjælp med at skabe de karakterer. Hjælpen er på vej min ven, bare rolig! Jeg har samlet en lille liste med forslag til 5 forskellige steder, hvor du kan finde inspiration og information om karakterudvikling. Der er både writing prompts, skriveøvelser og læsestof, der måske kan hjælpe dig på vej med dine persongallerier.

Det er selvfølgelig op til dig hvornår og hvordan du bruger disse ressourcer, men her er noget til at sætte dig i gang.

 1. Skriveøvelser (made by Pernille)

Selvfølgelig er første ting på listen, skriveøvelserne på denne blog! Har du været forbi mit Forfatter Bibliotek med en samling skriveøvelser og blogindlæg kun til forfattere ligesom dig? Hvis du ikke har tjekket den ud endnu – så er nu et godt tidspunkt. Du kan altid komme tilbage til denne liste, når du har brug for mere! (Husk også at Forfatter Biblioteket bliver løbende opdateret).

2. Pinterest

Ja, jeg er fan af Pinterest, især når jeg har brug for inspiration eller for at motivere mig. Det er en guldmine for kreative i ethvert felt og især også for forfattere. Der er tonsvis af billeder og pin-boards relateret til karakterudvikling (og meget meget andet!). Så hop ind og se, hvad du kan finde på Pinterest! (Du er velkommen til at starte med mit Pinterest board for forfattere, hvor jeg hele tiden finder nye spændende ting man kan arbejde med og lade sig inspirere af).

Sådan skaber du spændende personer til din bog

3. Andre blogs

Der er en del online ressourcer som fx blogs og skoler m.m. der alle skaber værdifulde øvelser og skrivetips til forfattere. Her er et par stykker du kan starte med udover min egen blog;

  • Camilla Wandahl har på hendes blog et par indlæg om hvordan man skaber personer med indhold.
  • Karin Hald fra bloggen Skrivepulten har fx denne her liste over ting du kan spørge dig selv/din karakter om, for at lære dem bedre at kende.

Hvis du også har mod på at tjekke nogle Engelske ressourcer ud, så kig her>> i den Engelske udgave af dette indlæg, hvor jeg har inkluderet nogle andre blogs og e-kurser.

Som sagt er der så mange (andre) øvelser og informationer derude og det er bare med at komme på nettet og søge!

Prøv at søge på den specifikke udfordring du har lige i øjeblikket, for at få de bedste resultater. Måske finder du noget der kan hjælpe dig godt på vej og give din historie lidt ekstra dybde. Bare husk at ikke alle gode råd er lige gode – det er ikke alt der vil passe lige godt til din stil, genre eller historie. Du får brug for at sortere i den information du finder og kun bruge hvad der giver mening for at du kan komme videre.

 (Fx har du måske brug for at vide hvordan din karakter ser ud eller hvilken øjenfarve de har. Andre gange kan deres udseende være totalt ligegyldig information for historien. Det handler om at vide, hvad der er vigtigt for historien og dermed for læseren.)

4. Personlighedstests

Okay, denne her er måske ikke ligefrem inkluderet i den typiske ”sådan skriver du en karakter” guide. Men tænk over det. Der er så mange forskellige typer personlighedstests og kategorier man kan bruge til at putte folk i kasser. Du kan ligeså godt bruge det til din fordel. Prøv at finde forskellige slags tests og kombinér dem, for at skabe helt nye karakterer med nuancerede personligheder – vi er aldrig kun én ting.

Prøv at eksperimentere med nogle af disse her til en start, og se hvad du ellers kan finde rundt omkring.

  • Enneagram
  • Myers Briggs
  • Hogwarts Huse
  • “16 personalities”
  • Buzzfeed tests
  • Minerva modellen

Husk nu at der ikke er nogen der siger det skal gøres på en bestemt måde. Jeg mener i hvert fald ikke at du absolut skal inkludere alle de her ting i din bog, hvis ikke det er relevant for læseren. Men se på det som guidelines til at hjælpe dig med at forme nye, forskellige typer af karakterer, uden at behøve finde på deres udseende først. Der er mange muligheder og det er bare med at finde dem der virker for dig!

5. Skillshare

Skillshare er et online forum med kurser indenfor alt muligt – især kreative emner. Her kan du finde online kurser med fx creative writing. Det er forsøget værd at gå ind og se om der er noget for dig. Du kan endda få de to første måneder gratis, hvis du bruger det her link>>. (Det koster dig ikke noget, men det betyder at jeg får en gratis måned til min egen profil, hvis du fortsætter med at bruge Skillshare, efter prøveperioden. Jeg får ikke penge for det).

Indtil videre bruger jeg det selv til fx at lære at læse noder, optimere min planlægning af min tid og noget der hedder paper quilling. Jeg overvejer også at lave mine egne kurser derinde, for at gå mere i dybden med nogle af de skriveøvelser jeg har her på bloggen.

 

Har du prøvet alt på listen men sidder du stadig fast i karakterudviklingen? Jeg hjælper ofte forfattere både på Skype og ved skriftlig feedback og jeg vil gerne hjælpe dig også. Du er velkommen til at kontakte mig for at høre mere!

Hvad plejer du at gøre når du skriver og udvikler nye karakterer?

Har du en færdig liste med spørgsmål der skal svares på, tegner du dem eller dukker de bare op? Del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet herunder! 😊

Share this blogpost or follow the blog for more!

Tell me what you think! :D