Books,  Læser,  Reviews,  Uncategorized

Book review: Min Historie af Michelle Obama

Bog anmeldelse af Michelle Obamas biografi

Michelle Obama biografi – Min Historie (eller Becoming Michelle).

“Der er stadig meget, jeg ikke ved om USA, om livet, om hvad fremtiden vil bringe. Men jeg kender mig selv. Min far, Fraser, lærte mig at arbejde hårdt, le ofte og holde ord. Min mor, Marian, viste mig, hvordan jeg skulle tænke selvstændigt og bruge min stemme. I vores trange lejlighed i Chicagos South Side hjalp de mig med at se værdien af vores historie, af min historie, af vort lands større historie. Selv når det ikke er kønt eller perfekt. Selv når det er mere virkeligt, end man har lyst til, at det skal være. Du vil altid have din historie med dig. Det er dig der ejer den.”

Teksten herover er lånt fra bogens bagside.

At blive til Michelle – en biografi

På Engelsk hedder Michelle’s biografi “Becoming”, hvilket går lidt tabt i den danske oversættelse desværre. For der ligger så meget betydning i det “at blive” samtidig med at becoming også kan betyde at noget “klæder” dig. Den pointe synes jeg er vigtig at få med her da det hurtigt bliver tydeligt at Michelle er meget mere end én ting. Derfor er hendes biografi det selvfølgelig også.

Vi starter heldigvis ved begyndelsen og får nogle solide kapitler om hendes barndom. Om kernefamilien, de små rum og de daglige rutiner. De hårdtarbejdende forældre i et overvejende sort nabolag, hvor stort set hele familien også boede. Så meget familie og hjertevarme at det skinner igennem til læseren og man ikke kan være i tvivl om at Michelle trods de lidt usikre kår, havde en rimelig tryg barndom med kærlighed og nærvær derhjemme.

Her får vi lov til at være med i nogle af de formative år, inklusive hendes mål og drømme for sig selv og ikke mindst verden omkring hende.

En aktivistisk drivkraft

Personligt var jeg virkelig glad for at få mere indsigt i Michelle Obamas teenage og ungdomsår, særligt på universitetet. Man kan tydeligt mærke at det at være sort har haft sin indflydelse på hendes valg og opvækst.

Hele vejen igennem bruger hun personlige anekdoter og fortællinger. De bruges også til at kontekstualisere og personliggøre den racekamp og ulighed der har været og stadig er til stede. Mit indtryk er faktisk at hun var en endnu større del af drivkraften bag Barack end jeg først var klar over. Mere end hun fik/får credit for. Hele vejen igennem er der også mellem linjerne, lidt om det at være kvinde. Sort kvinde. Sort kvinde i akademiske og politiske sammenhænge. Det har ikke været nemt men Michelle Obama er sej og vedholden og står ved sig selv.

Den aktivistiske del var super inspirerende at læse, selv da vi kommer til et punkt hvor Michelle må gøre op med sig selv hvis karriere der skal have mest fokus. Baracks eller hendes egen. Det er følelsesmæssigt stærke beslutninger og tanker vi bliver indviet i og jeg er vild med det. Jeg havde nok ikke forventet så meget ærlighed af en amerikansk første-dame.

Livet som præsidentfrue

Michelle fortæller selvfølgelig også i sin biografi om det livsændrende i at blive en del af præsidentfamilien. Hvor vigtigt det var for hende at hun også havde et job i det, noget at foretage sig. Hun kunne ikke affinde sig med bare at være til pynt, og det kan jeg godt forstå. Hun er meget succesfuld i sig selv og virker ret skarp.

I forhold til livet i Det Hvide Hus, var jeg selvfølgelig fascineret af hendes historier om begyndelsen. Men mest af alt fik moderskabet, forældrerollen, lov til at fylde. For hvordan er man præsidentfrue og mor til to unge piger samtidig? Hvordan ændrer spillereglerne sig, når ens børn pludselig også er af international interesse? Det at navigere i at fastholde en familieenhed med en karriere der tager fart, samt kæmpe med sin egen identitetsfølelse udover mand og børn, er i den grad relaterbare emner. Michelle Obama gør det så ærligt og rammende at jeg følte at det var en biografi jeg må læse igen.

Selv hvis du ikke er så meget til biografier, er denne Michelle Obama biografi en virkelig god en af slagsen – den bliver på hylden herhjemme!

 

Hvis du er nysgerrig på hvad jeg ellers læser, er du velkommen til at kigge på min samling af boganmeldelser lige her>>.

Share this blogpost or follow the blog for more!

Tell me what you think! :D