Forfatter: Drop formaliteterne og skriv!
Drop formaliteterne og skriv
Er du forfatter eller forfatterspire og synes du det er svært at komme i gang med selve historien? Måske går du meget op i at skrive det ’rigtigt’ fra starten?
Drop formaliteterne – og skriv!
Jeg har ofte oplevet forfattere (flest forfatterspirer), der går meget op i om de gør det helt rigtigt. De stiller spørgsmål omkring skriveprogrammer, formatering og linjeafstande. Før de overhovedet har fået formuleret en karakter eller et plot. Før der er en historie at skrive ned.
Lyder det som dig? Så er dette indlæg måske det lille spark du har brug for, for at komme i gang.
Korrekthed eller undskyldninger?
Har du tænkt over, hvorfor det er så vigtigt med linjeafstanden, inden du overhovedet er i nærheden af at have en kontrakt? Meget af dette bunder for de fleste i usikkerhed og frygten for at gå i gang. Det er nemmere at bekymre sig om skrifttype, størrelse, antal ord pr. side og hvilket skriveprogram man skal bruge, end rent faktisk at skrive en god historie.
Men her er tricket; du bliver kun en bedre forfatter af at skrive. Det er meget fint du gerne vil ’gøre det rigtigt’. Men det er faktisk kun relevant når historien er færdig. Når du har fundet et forlag du gerne vil sende den ind til. De fleste forlag har også særlige regler, når det gælder nye manuskripter. Det er meget nemt at ændre på formaliteterne, når du ved hvad dit ønske-forlag foretrækker.
Spild af tid eller godt forberedt?
Så er du egentlig godt forberedt, hvis du bruger halvanden uge på at finde ud af hvilken skrifttype du skal bruge? Eller hvordan du skal lave indryk? Giver det mening at bruge 2 måneder på at finde frem til den perfekte overskrift, hvis du ikke engang har skrevet historien halvt færdig endnu?
Min holdning er, at det er spild af din tid langt hen ad vejen. Du bliver en bedre forfatter af at skrive, ikke af at bekymre dig om linjeafstande og andre formaliteter. Det er først når du er klar til at sende ind til et forlag, du reelt behøver bekymre dig om alt den slags. Det er her du helst skal bekymre dig om den slags.
Hvis du gør det i alt for god tid, inden du er færdig, kan du risikere at det bliver en stopklods for din kreativitet. ”Åh nej, jeg har skrevet min dialog forkert, det skal rettes!” – det er meget muligt, men sørg for bare at notere det et sted og ret det så når du er i redigerings fasen.
Så drop formaliteterne (for nu) og skriv løs! Du kan altid rette det senere – og det er meget nemmere at rette på en færdig historie, end at huske det hele løbende 😉.
Genkender du noget fra dig selv og din egen skriveproces? Er du også nervøs for ikke at gøre det godt nok, og får egentlig ikke skrevet så meget? Smid gerne en kommentar herunder, med dine tanker om at droppe formaliteterne og bare skrive. Jeg er spændt på at høre hvad du tænker!
Kunne du tænke dig at gå på opdagelse i mine øvrige blogindlæg for forfattere? Eller vil du bare gerne i gang med nogle skriveøvelser? Så er du velkommen til at kigge nærmere på mit ressourcebibliotek for forfattere lige her>>