Skriveøvelse Associations leg MadebyPernille
Books,  Forfatter,  Forfatter//Writer

Skriveøvelse: Associations leg

Skriveøvelse: Associations leg

En associations leg er velkendt indenfor teatersport og som øvelse i kreativ tænkning generelt. Der er mange måder at bruge det på, men jeg vil her fortælle hvordan du kan bruge den i forbindelse med dit forfatterskab, til at få nye idéer.

Hvad handler det om?

Først og fremmest handler denne øvelse om at sætte gang i kreativiteten og prøve at tænke lidt ude af boksen. Det kan være du har en bestemt scene eller karakter i din historie som du ikke rigtig kan komme videre med. Måske mangler der bare noget eller du er usikker på hvordan din verden skal hænge sammen.

Det er her associations legen kommer ind i billedet. Hvis du bruger den rigtigt, kan denne øvelse hjælpe dig med at åbne op for et kreativt flow, hvor ideer, ord, tanker og billeder bare kommer flyvende. Husk at det er en øvelse, og derfor vil tage et par forsøg, før du har fundet en metode der virker for dig.

Du starter med ét ord eller ét billede og skal så associere dig frem til noget helt andet. Det du ender med, kan måske give dig inspiration eller svaret på den udfordring du har. Eller det kan være starten på en helt ny historie!

Skriveøvelse Associations leg MadebyPernille

Sådan gør du

  1. Start med ét ord eller ét billede

Det kan fx være et billede fra et magasin der lige er i nærheden, et ord du kan se på et skilt eller bare ordet ’kat’. Det er ikke så vigtigt hvad du starter med, det skal bare være simpelt og noget der giver dig nogle idéer allerede.

  1. Associér dig frem, én ny ting ad gangen

Efter du har tænkt på det første ord, fx ’kat’ er det nu din opgave at lade dét ord inspirere dig til et nyt ord. Det behøver langt fra være originalt eller nytænkende, du skal bare lade dine første indskydelser bestemme. Hvis din første tanke efter ’kat’ var ’hund’, så er dét dit næste ord.

Det kan være en god idé at skrive ordene og tankerne ned, så du kan følge din tankeproces. Det er vigtigt at du ikke stopper op undervejs og prøver at tænke på noget sejere eller noget vildere, da det ødelægger dit flow.

  1. Tag det ét ord ad gangen og se dig ikke tilbage

For at få kreativiteten godt i gang, skal du ikke se dig tilbage til hvor du startede. Hvis du gik fra ’kat’ til ’hund’ så skal du ikke nødvendigvis tænke ’mus’. Hvis ’hund’ var det første ord, ville du måske tænke på ’kødben’ i stedet. Dét er en af de vigtigste huskeregler i denne øvelse. Ikke at se sig tilbage. Hele øvelsen handler netop om at komme langt væk fra udgangspunktet, for at låse op for andre dele af din kreativitet.

  1. Øv dig i at stille spørgsmål

Efter at have skrevet og associeret dig frem til en masse forskellige ord og små sætninger, kan du stoppe op og kigge på det du har skrevet. Brug dine associationer til at stille mærkelige men specifikke spørgsmål til din tekst og historie. Svar på spørgsmålene med det første der falder dig ind. Husk på at det behøver ikke kunne bruges bagefter og du kan altid lave det om. Her er det også vigtigt at du ikke tænker for længe, men bare siger/skriver det første der falder dig ind!

Skriv selv eller med en du kender

Det er muligt at lave denne associations leg selv, fx ved at skrive ting ned efterhånden som du tænker på dem. Du kan også tage fat i en forfatter-ven eller en anden der kunne have lyst til at finde på mærkelige ting, og skiftes til at sige et ord. Det må gerne gå hurtigt og så stopper I bare enten når du får en god idé til din historie eller når I ikke kan finde på mere.

Da jeg først brugte denne øvelse med en forfatter, sad jeg i et tog med min søster (forfatter Louise Lund Olesen). Hun havde problemer med at finde på noget til hendes bog. Hun var bange for at det hun havde fundet på var for kliché, og så foreslog jeg en associations leg. Vi startede med bare at skiftes til at sige ét ord. Så begyndte jeg at stille spørgsmål til hendes tekst, på baggrund af de ord hun sagde. Fx hvis hun havde sagt ’kat’ kunne jeg have spurgt hvem der fodrer katten osv.

Kort sagt:

For lige hurtigt at opsummere og fordi jeg er vild med håndgribelige og hurtige formler, kan øvelsen illustreres sådan her, hvis du sidder selv;

[1] Start med et ord eller et billede
[2] Skriv det næste der falder dig ind når du tænker på [1]
[3] Gentag [2]
[4] Fortsæt indtil du ikke kan mere eller til du har en masse ord på et stykke papir foran dig
[5] Start forfra ved [1] med at stille spørgsmål til de ord og sætninger du har skrevet og besvar dem med det første der falder dig ind

Skriveøvelse Associations leg MadebyPernille

 

Øvelse gør mester!

Der er rigtig mange muligheder i associations legen som skriveøvelse og den er super god til at få gang i kreativiteten. Øvelsen kan dog godt kræve lidt energi i starten, fordi man lige skal lære den at kende. Du bør også give dig selv en chance for at starte forfra indimellem, fordi det ikke nødvendigvis lykkes første gang.

Prøv evt. at lege med forskellige måder at lave øvelsen på og brug forskellige start ord hver gang. Du kan også sagtens øve dig når du sidder og venter på bussen. Fx ved at kigge dig omkring, associere frit over det du ser og stille spørgsmål til, hvorfor det er sådan. Det behøver ikke være rigtigt eller sådan som det er i virkeligheden. Du skal bare finde på noget og lade din kreativitet lege med ideer.

Har du prøvet associationslegen? Har du spørgsmål til øvelsen eller vil du dele dine tanker med os herunder?

Du er meget velkommen til at smide en kommentar og fortælle om dine erfaringer med øvelsen!

Er du på jagt efter noget mere? Så prøv at gå på opdagelse i mit bibliotek af forfatter ressourcer. Her har jeg samlet alle mine øvelser og skrivetips fra bloggen.

Share this blogpost or follow the blog for more!

Tell me what you think! :D