5 vigtige ting at huske som ny forfatter
5 vigtige ting at huske som ny forfatter
Som ny forfatter eller ’forfatterspire’, der ikke har udgivet noget endnu, kan det virke overvældende overhovedet at komme ordentligt i gang. Hvis du er relativt ny i skrivefaget eller overvejer at begynde på det, har jeg her et par råd til dig.
Der er ikke noget af det der ligefrem er raketvidenskab, men nogle gange har man brug for at blive mindet om, hvad der er vigtigt. Forhåbentligt kan du vedligeholde skrivelysten og samtidig blive bedre til at skrive!
Jeg håber du får noget ud af min lille liste her, med 5 ting der er vigtige at huske som ny forfatter. Især når du sidder ved computeren og er træt af at du måske ikke har 17 bøger på bestsellerlisterne endnu.
-
Du skal ikke sammenligne dig med andre
Det er så vigtigt, uanset hvilket fag du er i, ikke at sammenligne sig med andre. Det gælder især også for de kreative fag, som fx historiefortælling og skrivekunst. Alt kunst er mere eller mindre unik og afhænger af personen der skaber det. Derfor giver det heller ikke mening at du sammenligner dig med Ken Follet, J.K. Rowling eller Sara Blædel. Heller ikke selvom du skriver i samme genre som dem.
At skrive historier, der er værd at læse, handler lige så meget om at du finder din egen stemme og skrivestil. Det er heller ikke så vigtigt hvor gammel du er eller hvornår du startede. Alle starter et sted og det er ikke alle der bliver bestsellere. Nogle gange er det også rigtig godt med en mindre gruppe men meget loyale fans, der elsker det du laver. Det behøver ikke være oversat til 40 sprog for at være værd at læse. Husk det!
-
Det handler om processen ikke udgivelsen
Som ny i skrivefaget eller spirende forfatter, kan man godt blive forblændet af tanken om at blive udgivet. At se ens fysiske bog i boghandlen med et flot omslag og folk der står i kø for at købe den, er en drøm for mange. Det forstår jeg virkeligt godt, det må være vidunderligt at se noget man har skabt ude i verden på den måde. Men du får ikke meget ud af at dét er dit eneste mål med at skrive.
Det handler om at du skal nyde skriveprocessen. Elsker du at skrive og finde på, også når det er hårdt og frustrerende eller du er gået i stå? Hvis du kan sige ja til det, er du allerede længere end de fleste. Som ny forfatter skal du gerne bruge din tid på at forfine din skriveproces og lære dig selv bedre at kende. Det handler mere om at du skal blive den bedste forfatter du kan blive, end at du absolut skal udgive noget. Jo mere du lærer om din egen skriveproces desto bedre bliver dine historier i sidste ende.
Din historie bliver ikke bedre af at du skriver i et bestemt skriveprogram, bruger en bestemt skriftstørrelse eller lignende. Det kan du vente med at bekymre dig om, til du er færdig med historien og klar til at sende ind til et forlag.
-
Øvelse gør mester – consistency is key
Som med enhver anden ting, kræver et forfatterskab at man holder det ved lige, for at blive bedre. Hvis du vænner dig til at skrive ofte, måske endda lidt hver dag, træner du din ’skrivemuskel’ og din fantasi. Hvis du skriver oftere bliver det også nemmere at finde på ting at skrive. Du får måske også udviklet dit sprog i samme omgang? Der er mange fordele ved at skrive ofte, en af dem kan fx være at du hurtigere bliver færdig med en historie.
Jeg kan virkeligt anbefale at skrive ofte og måske bruge writing prompts og skriveøvelser, til at udfordre dig selv lidt. Hvis du gør det til en vane, vil det også blive nemmere for dig at skrive mere og mere.
-
Lav din research
For nogle af jer, siger det måske sig selv, at det er en fordel at researche sine emner, når man går i gang med at skrive. Men det er bare ikke en selvfølge når man lige er startet.
Hvis du skriver en historie der foregår i et bestemt sted, så sørg for at sætte dig ind i hvad det er for et sted du skriver om. Det samme gælder med bestemte kulturer, myter, historiske perioder, personer osv. Det behøver bestemt ikke være 100 % korrekt det hele. Du er fx nødt til at vide hvorfor der pludseligt findes trykte bøger i din historie, hvis den finder sted før trykpressen blev opfundet.
Man må som udgangspunkt gerne skrive om steder der eksisterer i virkeligheden. Det behøver ikke være beskrevet som det er i virkeligheden. Men det er fx godt at vide hvordan et skib fungerer, hvis du skal beskrive et søslag. Sørg for at undersøge dine emner når du vil skrive om noget bestemt.
-
Læs og skriv!
Mit sidste råd til dig i denne omgang er: læs og skriv. En af de bedste måder at blive en bedre forfatter på, er at læse bøger af andre forfattere og skrive løs på sine egne ideer.
Hvis du læser en masse indenfor din egen genre, ved du mere om hvad læserne godt kan lide og forventer. Du ved måske også mere om, hvilke klicheer du gerne vil undgå og om din idé er original nok. Hvis du også læser noget udenfor din egen genre, kan du udvide din fantasi og dit ordforråd. Det kan hjælpe dig til bedre at kunne beskrive ting og fortælle din historie.
Som nævnt ovenfor, er det en rigtig god idé at skrive en masse, for at blive en bedre forfatter. Det gør at du bedre kan skrive længere tid ad gangen. Måske bliver du også bedre til at acceptere at det ikke er alt man skriver, der bliver lige godt. Jo mere du skriver, jo større er chancen også for at du skriver noget der er rigtig godt. Så bliv du bare ved med at skrive og skynd dig til tasterne med det samme!
Hvis du mangler lidt inspiration til at komme i gang med at skrive, er du velkommen til at kigge i mit ressourcebibliotek for forfattere. Her kan du finde skriveøvelser, writing prompts og andre gode råd til forfattere.
2 Comments
Louise
Det er også en rigtig god ide at melde sig til nogle skrivekurser eller skrivegrupper, hvor man kan skrive med andre og vænne sig til at få og give konstruktiv feedback, så man ikke går med det for sig selv (hvis formålet med ens skriblerier altså er udgivelse). Det hjælper enormt meget at læse op for andre, så man bliver tryg i at dele sine tekster med andre – og at man bliver tryg ved, at andre ikke stjæler ens ideer, for det gør de altså ikke! 🙂
Pernille
Kære Louise
Ja det har du så ret i – det er godt med et netværk og nogle ligesindede, hvor man også kan dele tanker og nørde lidt sammen. Især din pointe med at vænne sig til at dele sine skriverier er spot on synes jeg! 🙂 Feedback er bestemt ikke farligt, hvis man gerne vil være en bedre forfatter.
Tak for din kommentar og fordi du tog dig tid til at læse indlægget.