Feedback & Betalæsere – hvem er hvem? (Part 2)
Som forfatter har du mange muligheder for at få feedback på dine tekster og bøger fra betalæsere. Både det du allerede har udgivet men især også de tekster der langt fra er færdige, er næsten færdige eller som du arbejder på indimellem.
Det kan være lidt vanskeligt at overskue, hvem der kan bruges til hvad, og derfor har jeg samlet en lille guide her, hvor du kan se, hvem der typisk kan hjælpe dig og hvad de kan hjælpe dig med, inden du eventuelt sender værket ind til forlag eller trykker ”publish”.
Som jeg ser det, findes der to kategorier af læsere, der kan hjælpe dig, inden din tekst er helt færdig. Det er Professionelle og Betalæsere.
Betalæsere kan være fx din familie, dine venner, nogle fra arbejdet, fremmede eller andre forfattere/forfatterspirer du kender.
(Se indlægget om betalæsere her>>)
Professionelle læsere er typisk redaktører, korrekturlæsere, dramaturger og folk der på anden måde arbejder professionelt med det skrevne ord, hvis titel ikke nødvendigvis lige har sneget sig med.
Hvem kan hvad? – Professionelle
Redaktører
Redaktører er typisk dem der bestemmer om en bog skal udgives eller ej. De er derfor rigtig gode til at vurdere om din bog kan sælges, hvilken målgruppe den rammer bedst og hvilke dele af den der fungerer. De kigger efter sprogbrug samt måske også tegnsætning og grammatik og er gode til at vejlede og give råd omkring hvordan teksten bliver til et mere færdigt manuskript. Her er det vigtigt at du er klar på at tage imod konstruktiv kritik. Især hvis redaktøren arbejder for et forlag og du gerne vil udgive sammen med det forlag.
Korrekturlæsere
Korrekturlæsere kan, som det gerne skulle fremgå af titlen, læse korrektur på din tekst. Det betyder at de primært tager sig af sprogbrug, kommaer og tegnsætning generelt, grammatik og den slags. De kan hjælpe dig med at få teksten til at være mere læsevenlig og korrekt, men hjælper typisk ikke med plot, karakterudvikling, dialoger osv. (Så skal du hive fat i enten redaktøren eller dramaturgen).
Dramaturger
Dramaturger er sådan nogle som jeg selv. Vi er trænede i storytelling og er som oftest skarpe på dialoger, karakteropbygning, worldbuilding og til at gennemskue plothuller. Vi er mest brugbare når din tekst eller idé er under udvikling og før den sendes til korrekturlæseren. Dramaturger arbejder for det meste med teater og filmmanuskripter samt scenekunst, men kan også finde på at arbejde med litteratur og kunst i bred forstand. Her vil du få konstruktiv, objektiv feedback der tilgodeser historien og din udvikling som forfatter. Vær forberedt på at dramaturger gerne stiller mange spørgsmål, for at sætte gang i tankerne hos dig – vi kommer ikke med svarene.
Både redaktør og dramaturg er rigtig gode at konsultere med, hvis man ønsker at få noget kvalificeret hjælp til indholdet i sin historie – hvis du vil have rettet tegnsætning, så skal du spørge korrekturlæseren.
Uanset hvem du spørger om hjælp fra, er det en rigtig god ide at forventningsafstemme på forhånd, hvad du kunne tænke dig at få ud af det og måske endda skrive nogle åbne spørgsmål ned til dine testlæsere inden de får teksten i hånden. Sørg for at I begge to ved, hvad aftalen er, så der ikke kommer følelser i klemme, især hvis det er nogen du kender godt i forvejen 😊 Ingen testlæser er bedre eller værre end de andre, hvis bare aftalen er klar og du fornemmer at personen kan hjælpe dig i den rigtige retning!
Husk at sige tak for hjælpen – uanset om det var brugbart eller ej!
Er der en testlæser-type jeg mangler på listen eller har du haft anderledes erfaringer som jeg bør høre om? Så tøv endeligt ikke med at smide en kommentar!
(Se evt. Part 1 af indlægget her>> hvis du ikke allerede har læst det)
Jeg vil også meget gerne høre hvad du har fået ud af at have testlæsere på dine tekster og hvordan det fungerede for dig – hvis du kunne tænke dig at snakke mere om at få en dramaturgs blik på din tekst, eller overvejer om det er noget for dig, er du velkommen til at kontakte mig for at høre mere 😊
(C) Photo by Christopher Thomsen