Books,  Forfatter,  Forfatter//Writer,  Uncategorized

Hvad vil din karakter?

Er du forfatter eller forfatterspire og har du svært ved at forstå, hvorfor din hovedperson bare sidder fast i din historie? Måske er du usikker på, hvorfor nogle af de andre karakterer overhovedet er med?

Så er det måske fordi de mangler motivation for at komme videre i handlingen, eller ikke rigtig har en grund til at være der.

Det kan være at din hovedperson møder andre karakterer undervejs i fortællingen, men at der bare ikke lige opstår de rette spændinger, eller du ikke synes der er dybde nok i handlingen. Det kan også være at du mangler lidt baggrundshistorie til karaktererne og bare ikke ved hvor du skal starte.

Jeg giver ofte feedback til min søster (forfatter Louise Lund Olesen, se hendes side her) når hun sidder fast eller har brug for ny inspiration. Da hun var usikker på, hvor hendes historie var på vej hen og sad med 4 bipersoner som manglede en grund til at være med i fortællingen, fandt jeg på en øvelse, der hurtigt og præcist giver hver enkelt karakter en grund-motivation.

Hvad vil din karakter?

Denne øvelse i at give hver person sin egen motivation i handlingen satte pludseligt skub i skrivelysten igen og gav en masse ekstra materiale at arbejde med. Det åbnede også historien meget mere op, da Louise pludseligt havde meget bedre styr på, hvem de enkelte karakterer er og hvad deres mål og drømme er. (Her kan du læse hvad Louise synes om vores arbejde sammen).

Motivations formlen ser således ud;

[Karakter] vil [mål] fordi [hvorfor dét mål] men [forhindring/-er]

For at komme med et nemt eksempel, kan formlen bruges sådan her;

Den lille havfrue vil op på land fordi hun har fundet flotte ting i skibsvrag og synes mennesker er spændende men hun har en hale, der ikke gør det muligt at gå på land og hendes far vil ikke tillade det.

Øvelsen kan bruges både når du er i gang med at skrive på din bog eller når du bare har en idé til en karakter men ikke ved, hvad den skal bruges til endnu – der er mange muligheder så det er bare med at slå sig løs. Husk at en karakter også sagtens kan have mere end ét mål og, at der kan være mange forskellige slags ting der kan stå i vejen for dem.

Har du prøvet min motivations formel eller har du andre gode idéer til hvordan man kommer videre? Del gerne dine erfaringer herunder!

Share this blogpost or follow the blog for more!

One Comment

Tell me what you think! :D