Research som forfatter – hvad er vigtigt?
Research din bog – men hvad er vigtigt?
Hvis du er forfatter eller godt kan lide at skrive, er du sikkert stødt på et problem i stil med ”hvad tjente en belgisk smed i 1746?”. Hvis du indimellem sidder og tænker ”er det her overhovedet relevant?” kan det her blogindlæg måske hjælpe dig.
Jeg er som læser tit stødt på bøger der er rige på detaljer, fordi en forfatter har researchet deres emner. Nogle gange kan det dog også tage overhånd, og plottet forsvinder i detaljer og beskrivelser af autentisk fransk bestik fra 1890. Det er ikke alt læseren har brug for at vide. Men hvordan finder du ud af, hvad der skal med og hvad der ikke skal?
Her er et par tips til din research, når du er i gang med en ny bog, uanset genre.
Det er et lidt længere indlæg, så du kan evt. nyde en kop kaffe/the imens 😉
Er det vigtigt?
Har du, midt i din research, prøvet at læne dig tilbage i stolen og stille dig selv det spørgsmål? Er den information jeg jagter lige nu, vigtig? Hvorfor er det vigtigt?
Det er meget forskelligt, men som forfatter kan noget af det spændende ved en skriveproces være research. Det kan være du sidder og nørder gamle skydevåben, store krigsskibe eller kageopskrifter. Måske har det relevans for handlingen, måske ikke, men du føler at det er vigtigt at have styr på!
Det er selvfølgelig kun dig der kan mærke om det er vigtigt for din historie. Derfor er det super godt at kunne tage en pause og stille sig selv et par spørgsmål indimellem. ”Hvorfor er det vigtigt?”. Måske finder du ud af at det ikke er så nødvendigt lige nu, for at du kan skrive videre. Måske er det derfor du sidder fast? Hvis du gemmer dig for meget bag ”jeg bliver nødt til at finde ud af hvor gammel en skildpadde bliver”, så er det måske en dårlig undskyldning for ikke bare at skrive.
Skal det med i historien?
Når du har fundet ud af hvorfor det er vigtigt at finde ud af hvordan en bagerhat så ud i det vilde vesten i 80erne, så skal du tage en beslutning. Er det nødvendigt at have med i historien? Der er nemlig forskel på, hvad der er vigtig research og hvad der skal inkluderes i historien.
Så hvad skal med og hvad er ligegyldigt? Igen afhænger det meget af dit plot og din historie. Som oftest behøver du ikke forklare læseren hvordan fx en bil fungerer. Men hvis du har noget mere specielt med i din historie, kan det være brugbart at have lidt flere detaljer med. Som fx når lille Anne for første gang ser et dampskib. Så kan du måske bedre beskrive oplevelsen, hvis du forstår hvordan et dampskib fungerer.
Det samme gælder hvis en af dine karakterer skal finde vej gennem en sump, skov, ørken etc. Så kan det være en fordel at have gjort sit forarbejde. På den måde ved du som forfatter, hvad der kan lade sig gøre og ikke kan lade sig gøre i historien.
Så det er ikke sikkert at alt hvad du researcher på, skal med i din historie. Men meget af det er sikkert god viden at have i baghånden, når du skriver scenerne.
Hvem er det til?
De fleste forfattere er virkeligt gode til at researche. Men der er også mange der falder i informationsfælden. Det er når læseren drukner i unødvendig viden. Hvis du gerne vil gøre dig selv en tjeneste, så find ud af hvem du skriver til. Når du inkluderer specifikke detaljer, er det så for dig selv eller læseren?
Rigtig meget research arbejde er faktisk for forfatterens egen skyld. I krimier fx er det vigtigt at forfattere har styr på retsmedicinske termer. Det er også vigtigt at de ved noget om hvordan beviser bliver fundet, mord bliver begået og den slags ting. I fantasy og sci-fi kan man bedre selv lave sine egne regler.
Bare husk at læseren ikke nødvendigvis har brug for lige så meget information som dig, om den verden du har skabt. Som forfatter og historiefortæller er det dit job at vide så meget som muligt. Du skal have styr på alt det, der foregår rundt om den historie læseren rent faktisk sidder med.
Pernille, jeg forstår ikke helt hvad du mener?
Okay, her er et eksempel; J.K. Rowling har skrevet en serie om troldmandsdrengen Harry Potter. Den kender de fleste. Alle bøgerne handler om et skoleår på Hogwarts, oftest set fra Harrys synspunkt. Dét er historien. Læseren lærer ny information om denne verden, efterhånden som Harry gør.
J.K. Rowling derimod, ved meget mere om denne her magiske verden, end læserne. Hun har styr på hvordan universet fungerer, hvilke regler der er for brugen af magi, karakterernes baggrundshistorier osv. På den måde kan hun snige mange flere hints og referencer ind. Derudover undgår læseren også at sidde og læse om en tilfældig Gryffindor studerende, der ikke bidrager til handlingen. Selvom det kan virke meget spændende for forfatteren.
Det jeg prøver at sige er at du er ”Den alvidende”. Lidt ligesom når du fortæller en sjov historie til dine venner. Det er ikke altid nødvendigt at fortælle dem hvilken farve shorts du havde på. Eller hvilken type tog du sad i da handlingen udspillede sig.
Research – vurdér og vær selektiv
Jeg plejer altid at sige til min søster (forfatter Louise Lund Olesen), at hun skal være selektiv med, hvad læseren får at vide. Så dét er din opgave nu. Vælg ud i din research og fokusér på det der hjælper dig. Fx i din worldbuilding og med rent faktisk at fortælle historien. Du skal vide hvorfor du gør det. Så bliver din historie meget skarpere. En bonuseffekt er at research også kan hjælpe dig med at undgå for mange plothuller.
Research er et kæmpe emne, og det er helt sikkert ikke sidste gang jeg skriver om det her på bloggen!
Kunne du tænke dig at høre lidt flere af mine tanker om research for forfattere? Smid gerne en kommentar herunder, hvis der er noget du vil høre mere om!
Kunne du tænke dig at gå på opdagelse i mine øvrige blogindlæg for forfattere? Eller vil du bare gerne i gang med nogle skriveøvelser? Så er du velkommen til at kigge nærmere på mit ressource bibliotek for forfattere lige her>>