Books,  Performer,  Performing Arts,  Producer,  Reviews,  Uncategorized

Book review: Komedier og dødssynder

*This book review of Komedier og Dødssynder will be in Danish since the book is only published in Danish*

Jeg modtog et anmeldereksemplar fra forlaget Ravnerock mod en ærlig anmeldelse af værket.

Boganmeldelse af Komedier og Dødssynder

Handling

Komedier og Dødssynder er en fagbog, hvori instruktør Kitter Krebs, undersøger de syv dødssynder parret med 7 af Shakespeares komedier.

”Kitter Krebs trækker i sin lille bog interessante paralleller mellem nogle af Shakespeares kendte og mindre kendte komedier og de gamle forestillinger om ”de syv dødssynder”. Selvbedrag og diverse dårskab har altid lokket mennesker på gale veje […] læseren kan selv trække parallellerne videre fra Shakespeare til vores egen tid.” – Lånt fra bogens bagside

Shakespeare’s komedier og dødssynder

Kitter Krebs, forfatteren til Komedier og Dødssynder (foruden bogen: Dramaturgi) har givet sig i kast med at undersøge ikke mindre end syv af Shakespeares komedier, og læse dem med de syv dødssynder in mente. Jeg blev først noget overrasket over at bogen blot er på knap 80 sider, da det kan lyde lidt tungt.

Komedier og dødssynder er derfor ikke noget overvældende langt værk. Krebs behandler let oprindelsen og historien om de syv dødssynder og sætter dem i forbindelse med samtidens forbrugsorienterede samfund. Efter denne indføring, er vi nu klar til at høre om deres forbindelser til Shakespeares komedier.

Komedier som symptomer

Igennem bogen (som er meget hurtigt læst) bruges der ikke tid på at gennemgå de enkelte stykker i voldsom detalje. Vi får ej heller en ensartet opsummering af de enkelte plot. Vi dykker derimod direkte ned i symptomerne på de forskellige synder. Det er ærgerligt at man ikke har givet bogen dét med. Der kunne med fordel have været et lille resume samt rolleliste fra hver komedie. Blot for at hjælpe de nyere Shakespeare læsere lidt på vej.

Det er altså en fordel hvis du enten har adgang til Shakespeares samlede værker eller er bekendt med historierne i forvejen. I hvert fald for at kunne få det hele med i Komedier og dødssynder. Den kan sagtens læses uden på forhånd at kende komedierne. Men måske kun for de, der starter med en interesse i dødssynderne selv og gerne vil læse videre derfra. For scenekunstfagligt interesserede, kan man med fordel orientere sig i stykkerne imens/inden man læser Komedier og dødssynder.

Dødssynder som tematisk udgangspunkt

Krebs tager fortrinsvis udgangspunkt i karaktererne for derigennem at diskutere de underliggende tematikker og den dødssynd der relateres bedst til hvert stykke. Det skal dog siges at denne bog er udtryk for Krebs’ eget syn på stykkerne og giver fint stof til eftertanke. Måske især for de af os, der gerne ser eller læser teaterstykker og her får endnu en referenceramme forærende.

Det er en god idé med en lille samling analyser af Shakespeares værker, der bliver ved med at inspirere i forskellige retninger. Krebs er tydeligt velbevandret i stykkerne.

Jeg vil fortrinsvis anbefale denne bog, til de der i forvejen holder af at nørde Shakespeare og/eller dødssynder. Bogen kan også med fordel bruges som supplement til analyse af scenekunstneriske værker både på scenen og som tekst. Men den fremstår ikke som en akademisk funderet analyse, mere end den er en instruktørs vinkel på materialet.

Bogen er også rent sprogligt nem at gå til for den voksne læser, så selvom Shakespeare måske kan lyde som noget kun for de indviede, er det Kitter der fortæller her, på godt dansk.

Har du læst Komedier og Dødssynder eller er du nysgerrig på hvilke stykker de enkelte dødssynder er repræsenteret i? Du har måske allerede en ide om det, hvis du er Shakespeare kender? Skriv gerne en kommentar herunder med dine tanker!

Hvis du er nysgerrig på hvad jeg ellers læser, er du velkommen til at kigge på min samling af boganmeldelser lige her>>. Du kan også finde en liste specifikt med scenekunst-relevante bøger her>>.

Share this blogpost or follow the blog for more!

Tell me what you think! :D