Bog anmeldelse Dukketeatret i Danmark
Books,  Performer,  Performing Arts,  Producer,  Reviews,  Uncategorized

Boganmeldelse: Dukketeatret i Danmark

Boganmeldelse af Dukketeatret i Danmark

Dukketeatret i Danmark af Sven-Erik Olsen er en lille bog om dukketeatrets tradition i Danmark. Mere specifikt papirdukketeatret. Jeg købte denne bog i Den Gamle By i Aarhus, i den gamle boghandler. Jeg er uddannet indenfor scenekunst, så jeg kunne ikke stå for den.

Dukketeatret i Danmark

“Dukketeatret i Danmark har en lang tradition, idet en række af danske kulturpersonligheder på et tidspunkt i deres liv har beskæftiget sig med dukketeater.

Der er mange, som stadig beskæftiger sig med denne hobby, og bogen fortæller lidt om det danske dukketeaters historie, samtidig med at der gives en række råd og anvisninger til selv at komme i gang.”

Teksten ovenfor er venligst lånt fra bogens bagside

Papirdukketeatrets historie

Okay, denne her bog giver nøjagtigt hvad den lover på bagsiden. Det er en lille sag, ganske vist, men vi kommer fint igennem dansk dukketeaters historie. Her får vi at vide hvordan traditionen blev samlet op og vedligeholdt af danskere der fandt en hobby i papirteatrets magiske verden.

Vi får at vide hvordan papirteatret blomstrede. Kunstnere blev hyret til at male nye små scenografier og figurer jævnligt. Det har været en stor ting og en del af den danske (middel- og overklasse?) families samlingspunkter. Især i svære tider, hvor man måtte finde på noget at underholde sig med derhjemme. Det minder jo lidt om samtidens Danmark. (Med covid19 restriktioner og opfordringer til at blive hjemme så vidt muligt).

Derfor er det særligt at læse om papirdukketeatrets historie. Samtidig mærker man tydeligt forfatterens begejstring for mediet skinne igennem på hver eneste side. Endda så meget at jeg selv fik lyst til at bygge mit eget lille papirsteater.

Byggevejledninger og gode råd

Som bogen ganske rigtigt lover, får man også gode råd med på vejen. Hvis nu man kunne tænke sig at forsøge med sit eget lille papirteater.

Jeg synes Sven-Erik Olsen guider læseren godt igennem de forskellige stadier i papirteatret. Et dukketeater er jo ikke bare lige sådan at stille op. Der er tips og tricks til at lykkes med det. Derudover får vi også indføring i, hvilke teaterstykker der er gode at starte med. Her nævnes fx Den Lille Rødhætte og Askepot.

I særdeleshed en vellykket bog i mine øjne. Ganske kort, præcis og med masser af kærlighed til dukketeatret. Jeg blev i hvert fald opslugt af fortællingen og magien i papirteatret. Det endte med at jeg forvildede mig ud på nettet og fandt dukketeaterbilleder jeg kan printe, når en dag jeg lige får lyst til at klippe klistre.

Dukketeatret i Danmark – hvem er den for?

Jeg vil faktisk vove at påstå, at dette er en bog både for fagnørder og for familier. Især for dem der i forvejen er interesseret i det kreative, DIY projekter og at lege med fortællinger. Man behøver ikke engang vide noget som helst om teater i forvejen. For familier med børn kunne det være et sjovt fællesprojekt og samtidig hjælpe børnene til at få en historie ind under huden, på en anden måde. For os teater-interesserede, er det endnu et spændende dyk ned i den samlede teaterhistorie i Danmark.

Helt klart en bog jeg vil anbefale! Den kan både købes i Den Gamle By i Aarhus, og findes på nettet!

Hvis du er nysgerrig på hvad jeg ellers læser, er du velkommen til at kigge på min samling af boganmeldelser lige her>>

 

 

Share this blogpost or follow the blog for more!

Tell me what you think! :D