Skriveudfordringer - hvad kan de?
Forfatter,  Forfatter//Writer,  Uncategorized

Skriveudfordringer – hvad kan de?

Skriveudfordringer

Skriveudfordringer er der masser af i verden. Det kan være svært at finde ud af hvad man kan bruge dem til eller hvilke udfordringer man skal give sig i kast med. Jeg har her skitseret nogle af de mest kendte, og kommer med forslag til hvordan og hvornår du kan bruge dem.

Kender du disse skriveudfordringer?

NaNoWriMo

National Novel Writing Month er efterhånden et globalt fænomen indenfor skrive verdenen. Det gælder kort sagt om at skrive fx 50.000 ord på en måned. De fleste bruger udfordringen til at arbejde på en historie eller bog de er i gang med. Andre starter på en helt ny idé. Der er mange måder at gøre det på, men ét er sikkert – du kommer ikke til at mangle selskab!

Læs mere om NaNoWriMo på deres officielle hjemmeside her>>

Writing Prompts

Writing prompts er typisk mindre skriveudfordringer. Det kan være en sætning eller bare et enkelt ord, der sætter dig i gang. Nogle bruger månedlige writing prompt skriveudfordringer, som jeg har lavet et par stykker af. (Se fx min Sommer challenge). Andre finder en ny prompt hver dag eller bare en gang i mellem når de har lyst til at skrive noget.

Hvis du vil vide mere om writing prompts kan du fx læse mit indlæg om hvordan du bruger writing prompts. Du kan også bare hoppe ud i det og finde min samling af writing prompts i min forfatter ressource samling. Hvis det ikke er nok, er der masser af writing prompts på dette Pinterest board.

Skriveudfordringer - hvad kan de?

Skriv hver dag i et år

Der findes skriveudfordringer hvor det ikke handler om noget bestemt som fx ved writing prompts. Der er ikke nødvendigvis et krav om at du skal skrive på den samme historie hver dag. Hvis du vil gøre det til en vane at skrive kan denne type skriveudfordring være noget for dig.

Du kan fx gøre som min søster Louise og skrive hver dag i løbet af et år. Her skal du skrive mellem 1-365 ord om dagen, men aldrig det samme antal ord to gange. Den er ret sjov. Du kan også vælge at sige at du bare skal skrive et eller andet hver dag, uanset hvad det er. Måske har du lyst til at skrive 200 ord om dagen i en måned? Der er mange muligheder her, for at tilpasse både til din hverdag og dit mål. Det er bare med at komme i sving. Du kan sikkert finde nogle udfordringer af den her type rundt omkring på nettet som andre forfattere også er i gang med. Så kan du evt. finde en skrive-Buddy og I kan støtte hinanden i at gennemføre udfordringen.

BONUS: Skrivekonkurrencer

Som en ekstra ting har jeg valgt at inkludere skrivekonkurrencer. Det er ikke som sådan en skrivudfordring, men så alligevel. Der er et mål, en deadline og en fast ramme for de fleste skrivekonkurrencer. Det kan være du er en af dem der har brug for at have et formål med at skrive. Hvis det er tilfældet kan skrivekonkurrencer måske være bedre end fx writing prompts. Der kan være både fordele og ulemper ved forskellige slags skrivekonkurrencer, og der er ingen der siger du skal sende noget ind, hvis du ikke har lyst. Men hvis du nu alligevel havde tænkt dig at skrive en novelle, kan du jo overveje om du skal bruge en skrivekonkurrence som inspiration. Hvis du sender det ind er det værste der kan ske at du får et afslag og i bedste fald bliver det udgivet.

Bare husk på at ikke alle skrivekonkurrencer er lige gode, så lav din research på afsenderen af konkurrencen og vurdér hvad man får ud af det, inden du trykker send.

Hvis du er på jagt efter endnu flere typer skriveudfordringer, fx med Haiku digte, poesi eller noget helt tredje, så har min søster en hel kalender med kreative udfordringer her>> (OBS, der er både skrive og tegne udfordringer!)

Frit valg på alle hylder?

Der findes enormt mange typer skriveudfordringer. Der er så mange at vælge imellem at det kan være svært at danne sig et overblik eller gå igang. Jeg vil anbefale dig at prøve lidt forskelligt og finde det der fungerer for dig. Det skal helst være sjovt at skrive, og en udfordring kan være lidt ekstra motiverende.

Det er bare med at kaste sig ud i det og øve sig i at få skrevet en masse. Om et år kan du kigge tilbage på noget af det du har skrevet for at se hvor meget du har udviklet dig!

Har du prøvet at deltage i skriveudfordringer eller fx brugt writing prompts for at øve dig i at skrive?

Del gerne dine oplevelser i en kommentar herunder, jeg glæder mig til at høre fra dig!

Hvis du kunne tænke dig at gå på opdagelse i flere tips til forfattere og skriveøvelser, så find min samling af forfatter ressourcer her>>

Share this blogpost or follow the blog for more!

Tell me what you think! :D