Forfatter - sådan finder du betalæsere
Forfatter,  Forfatter//Writer,  Uncategorized

Sådan finder du betalæsere

Sådan finder du betalæsere

Hvor finder du betalæsere? Hvis du ikke allerede har en lille gruppe af faste test-læsere til dine seneste skriverier, kan det virke uoverskueligt og svært at finde betalæsere. Jeg har her et par forslag til, hvordan du kan gribe det an.

(Hvilken type betalæser/feedback søger du? Det er måske værd at overveje, inden du læser videre. Se mit indlæg om forskellige typer betalæsere her>>).

Skrivegrupper

Der findes skrivekurser både online og i ’den virkelige verden’, hvor du har mulighed for at møde andre forfattere og forfatterspirer. For mange kurser gælder det at man bliver en del af en gruppe fx på højskolekurser eller biblioteker osv.

Her kan du bruge nogle af de andre i gruppen som betalæsere, hvis det er nogen du har det godt med at få feedback fra. Måske kan I bytte tekster og hjælpe hinanden ved at være betalæsere for den anden. Der er mange forfattere der bruger deres forfatterkollegaer som betalæsere mens de skriver, fordi det er rart med en der også ved hvordan det er at skrive.

Facebookgrupper

Facebook kan være en guldmine for forfattere på alle niveauer. Både når det gælder markedsføringen af din nye bog, men især også i skrivefasen.  Der er mange danske og internationale/engelske Facebookgrupper, hvor forfattere kan hjælpe hinanden. Der er endda grupper kun for at hjælpe forfattere og betalæsere med at få kontakt. Så hvis du er på Facebook, kan det være en idé for dig at blive medlem af sådan nogle grupper og skrive et opslag om at du søger betalæsere.

Andre sociale medier kan også være oplagte, når det gælder din søgen efter betalæsere. Fx er der mange bognørder på Instagram. Det skulle ikke overraske mig, hvis du kunne finde et par test læsere derigennem. Du kan også selv lave et opslag om at du søger betalæsere og se hvad der sker.

Husk at der også findes andre online communities for forfattere og forfatterspirer, hvor du kan møde ligesindede. Måske kan I bytte og være hinandens betalæsere?

Forfatter - sådan finder du betalæsere

Venner og familie

Hvis du har venner og familie der i forvejen støtter op om dig og kan lide det du skriver, kan du også spørge et par stykker af dem om de vil være betalæsere. Det er nemt at finde nogle man stoler på når det er nogen man kender i forvejen. Så måske er det her du skal lede efter dine nye test kaniner?

Andet netværk

Hvis du har prøvet alt det jeg nævner ovenfor, kan du se dig om i dine øvrige netværk. Er du medlem af en bordtennis klub, går du til svømning eller har du en madklub? Måske er der en af dem du kender, der kunne have lyst til at læse dine tekster inden de er helt færdige – en som du slet ikke havde overvejet, kunne være interesseret? Det kan også være en kollega fra dit arbejde, en af dine børns venners forældre eller noget helt tredje. Se dig omkring, hvis tanker om din bog vil du gerne høre? Her kan du fx starte med at finde en der matcher målgruppen for din bog.

Alternativer

Du kan selvfølgelig også vælge en helt anden retning og fx lave et opslag du kan hænge op på en opslagstavle i nabolaget eller et lokalt forsamlingshus. Man kan også finde betalæsere ved at netværke på bogmesser og -festivaler.

Der er mange måder at finde sine betalæsere på og kun du ved, hvad der er rigtigt for dig. Jeg håber du har fået lidt inspiration til, hvordan du kan komme videre og finde betalæsere, der bare venter på at læse dit næste kapitel!

Hvordan har du fundet dine betalæsere? Smid gerne en kommentar herunder og fortæl om dine erfaringer med at finde testlæsere!

Kunne du tænke dig at læse mere om betalæsere og feedback? Eller vil du prøve kræfter med nogle skriveøvelser? Så gå på opdagelse i mit ressourcebibliotek for forfattere lige her>>

Share this blogpost or follow the blog for more!

Tell me what you think! :D