Book review Kvinde kend dit netværk af Katja Iversen
Books,  Career,  Læser,  Life & Planning,  Networking,  Producer,  Reviews,  Uncategorized

Bog anmeldelse: Kvinde kend dit netværk

Bog anmeldelse af Kvinde kend dit netværk

Det er faktisk allerede længe siden jeg læste Kvinde kend dit netværk af Katja Iversen. Men jeg har allerede anbefalet den til en del (ikke kun kvinder) i min faglige omgangskreds. Nu skal du høre hvorfor.

Kvinde kend dit netværk af Katja Iversen

“Netværk er et håndværk. Det kræver en del øvelse tilsat lidt nysgerrighed og et drys mod til at overskride egne grænser. Bliver du nervøs undervejs? Sikkert. Er det stadig indsatsen værd? Ja!

Du ved det godt: Vi får bedre ideer, når længere og udretter mere, hvis vi arbejder sammen med andre. Vi har brug for nyt input for at tænke nyt og komme videre – vi har brug for netværk. Alligevel har mange – ikke mindst kvinder – svært ved det med netværk. Måske er vi generte, bange for at blive afvist eller for at virke kyniske i forholdet til andre mennesker.

Bare tag det roligt. […] Med tips og tricks, humor og forståelse hjælper hun [red.: Katja Iversen] dig til at blive en bedre og mere effektiv netværker, så du kan nå dine mål – for dig selv og for verden omkring dig.”

Teksten ovenfor er venligst lånt fra bogens bagside.

Kvxnde, kend dit netværk

Først og fremmest, nej, “kvxnde” er ikke en stavefejl i denne sammenhæng, om lidt finder du ud af hvorfor.

Jeg har altid haft et okay ry for at være en netværker. Forstået på den måde at jeg er interesseret i at skabe mere eller mindre vedvarende relationer og få ting til at ske derigennem. Men meget litteratur på området, har virket meget firkantet og “hvad kan jeg få ud af det her” på mig, indtil nu. Da jeg fik “Kvinde kend dit netværk” i fødselsdagsgave af nogle dejlige veninder, blev jeg nysgerrig. Hvad er det jeg har brug for at vide, fordi jeg er kvinde? Burde det ikke bare være en “kend dit netværk”? Idet mindste er bogen ikke lyserød, tænkte jeg, da jeg gik i gang med at læse den.

“Skal du klæde dig som en mand for at blive taget seriøst af mænd?” spørger bogen blandt andet. Svaret er nej. Katja lægger op til at man finder sin egen stil og selvfølgelig ellers sørger for at være klædt på til sammenhængen. Også i overført betydning. Netop derfor er denne bog måske også mere inkluderende end først antaget, for de af os, der ikke identificerer sig som “mand”.

“Kvinde kend dit netværk” handler i høj grad også om at kende sig selv.

(Herunder forsøger jeg også at inkludere de af mine læsere, der ikke identificerer sig som kvinde (eller mand) i ordets “traditionelle” betydning, ved at bruge “kvxnde”. På Engelsk er det fx forstået ved brugen af orden “Womxn”. Jeg kender dog ikke til et bedre, tilsvarende udtryk på dansk, så sig gerne til i en kommentar her på siden, hvis du kender til et bedre!)

En håndbog i netværk

Gennem fine, finurlige, sjove og en anelse tåkrummende anekdoter, føres læseren igennem nogle af Katjas vigtigste holdepunkter og huskere indenfor networking. Der er håndgribelige små lister og tips, tricks og to-do’s til det hele. Det virker gennemprøvet og eftersom det har rod i erfaringer, også holdbart. Jeg selv, er fan af at skabe relationer men også på en måde der ikke virker forceret.

Her kan det også være en fordel, ikke at ligne alle de andre i rummet. En af de anekdoter der står klarest i min erindring, efter at have lånt bogen ud til et par kollegaer efterhånden, handler om noget så simpelt som sko. Som kvinde i en international sammenhæng, hvor mænd oftere er i jakkesæt end t-shirts med print, gør Katja sig en erfaring, som jeg kan genkende. En anden kvinde, som Katja ikke kender, er til et arrangement. Her er høje hæle er meget passende for en professionel kvinde. Kvinden har dog så ondt i fødderne pga. de høje sko og Katja har af erfaring et par ekstra gel-såler i tasken, som hun diskret giver til den anden kvinde.

Her handler det om hjælpsomheden og ikke kvindens stilling, eller hvad Katja kunne have fået ud af en mulig alliance. Det mindede mig om alle de gange jeg har gravet i håndtasken efter hjælpemidler til fremmede piger og kvinder. Følelsen af, at vi har hinandens ryg, kan mindst lige så meget.

Måske er det på tide at lære dig selv at kende? Hvem er du, når det kommer til netværk, og hvordan vil du bruge dine superkræfter?

“Kvinde kend dit netværk” er helt klart lige til at gå til. Den er let at læse, fyldt med guldkorn og målrettet nogle af de særlige udfordringer kvxnder stadig har, i forretningssammenhænge, hvor vi ikke er velrepræsenteret. Der er håndgribelige råd, morsomme anekdoter og en god portion kærligt spark i røven.

I mine øjne en meget anbefalelsesværdig bog og måske endda et must-read for professionelle kvxnder, der heller ikke vil gå på kompromis med deres egen femininitet. (Sagt i ordets bredeste forstand)

Har du læst Kvinde kend dit netværk eller andre bøger om networking?

Hvis du er nysgerrig på hvad jeg ellers læser, er du velkommen til at kigge på min samling af boganmeldelser lige her>>

Share this blogpost or follow the blog for more!

Tell me what you think! :D